۱۳۸۸ مهر ۱۹, یکشنبه

آموزش عكاسي شماره 5








عمق ميدان وضوح




عمق ميدان وضوح تصوير «Depth of field» در واقع فاصله‌اي است كه تمام اشياي واقع در جلو و پشت سوژه اصلي در آن به وضوح ديده شوند و اجسامي كه در خارج از اين محدوده قرار دارند، به صورت مات و محو به نظر مي‌رسند. 3‌عامل در افزايش يا كاهش عمق ميدان وضوح نقش اساسي دارند كه عبارتند از:

1- اندازه روزنه ديافراگم: هرقدر روزنه ديافراگم كوچك‌تر باشد (عدد آن بزرگ‌تر باشد، مثلاً 22)، عمق ميدان عكس افزايش مي‌يابد و هرقدر روزنه ديافراگم بزرگ‌تر شود (عدد آن كوچك‌تر باشد، مثلاً 2)، عمق ميدان وضوح كاهش مي‌يابد.


در عكاسي براي تغيير عمق ميدان وضوح بايد نكات مهمي را درنظر بگيريم به عنوان مثال در شرايط نوري معين نورسنج دوربين شما ميزان نور را با سرعت 250/1 و ديافراگم 8 تعيين مي‌كند، حال اگر بخواهيم عمق ميدان وضوح را بيشتر كنيم، ديافراگم را به 11 و سرعت را به 125/1 و اگر بخواهيم بازهم عمق ميدان را افزايش دهيم، ديافراگم را به 16 و سرعت را به 60/1 تغيير مي‌دهيم. در اين صورت ديافراگم 8 نسبت به ديافراگم 16، دو درجه تنگ‌تر شده است و درنتيجه بايد به نور ورودي به دوربين فرصت بيشتري بدهيم تا كاهش روزنه ديافراگم جبران شود. در اين حالت براي حفظ توازن نور، سرعت پلك بايد دو درجه كاهش يابد؛ يعني ابتدا از 250/1 به 125/1 و سپس به 60/1 ثانيه تغيير يابد. بديهي است با انتخاب سرعت 60/1 ثانيه و ديافراگم 16 همان مقدار نور وارد دوربين مي‌شود كه با سرعت 250/1 ثانيه و ديافراگم 8، ولي تفاوت در اين است عكسي كه با ديافراگم 16 گرفته مي‌شود، نسبت به عكسي كه با ديافراگم 8 گرفته مي‌شود، از عمق ميدان وضوح بيشتري برخوردار است و اشيا در آن واضح‌تر ديده مي‌شوند.

2- فاصله عكسبرداري: هرچه فاصله عكسبرداري نسبت به سوژه كمتر باشد، عمق ميدان وضوح كاهش مي‌يابد و هرچه فاصله عكسبرداري از موضوع اصلي افزايش يابد، عمق ميدان نيز افزايش پيدا مي‌كند.

3- فاصله كانوني لنز: هرچه فاصله كانوني لنز دوربين بيشتر باشد، مثل لنزهاي تله كه براي عكاسي از فواصل دور به كار مي‌روند، عمق ميدان عكس كمتر مي‌شود و هرچه فاصله كانوني لنز كمتر باشد، مثل لنزهاي وايد، ما داراي عمق ميدان بيشتري خواهيم بود (درمورد لنزها در شماره بعد صحبت خواهيم كرد

عمق ميدان وضوح يكي از مباحث مهم در عكاسي است. با انتخاب عمق ميدان‌هاي مختلف مي‌توان حالت‌هاي متفاوتي به موضوع عكس داد، بعضي مواقع لازم است تمام اجزاي تصوير واضح و روشن باشد، مثل عكس‌هاي تبليغاتي. در اين صورت بايد از عمق ميدان وضوح زياد يعني استفاده از ديافراگم بسته يا فاصله كانوني كم لنز يا افزايش فاصله عكسبرداري يا استفاده توأمان از آنها بهره جست. در شرايطي ديگر اگر مي‌خواهيد موضوع عكس را از ساير اجسام و اشياي اطراف آن متمايز سازيد، مثل عكس‌هاي پرتره، بايد از عمق ميدان كم با استفاده از ديافراگم باز يا فاصله كانوني بلند لنز يا كم‌كردن فاصله عكاسي اين كار را انجام دهيد.

به خاطر داشته باشيد با بهره‌گيري از تكنيك عمق ميدان وضوح مي‌توان خلاقيت بيشتري از خود نشان داد و عكس‌هاي زيباتري گرفت.


هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر