۱۳۸۸ آذر ۲, دوشنبه

آموزش عكاسي (قسمت هشتم)



فـــــلاش


همانطوري‌كه مي‌دانيد عكاسي كاملاً وابسته به نور مي‌باشد. در مطالب قبلي صحبت درباره اين بود كه چگونه تنظيم‌هاي دوربين خود را شامل سرعت شاتر، اندازه ديافراگم، حساسيت، عمق ميدان و... را انتخاب كنيم تا بتوانيم عكس‌هاي بهتري بگيريم. با اين حال، برخي مواقع نور موجود براي عكاسي مناسب نيست. در اين حال بايد از فلاش‌ها كمك گرفت. فلاش درواقع راهي است براي همراه داشتن نور و روشن كردن صحنه. بسياري از افراد نمي‌دانند كه چه استفاده‌هايي از فلاش مي‌توان به عمل آورد كه در اين مبحث به آن مي‌پردازيم.


به خاطر داشته باشيد شما مي‌توانيد در هر موقعيتي از نور فلاش استفاده كنيد؛ حتي در هواي آزاد وقتي كه آفتاب به روشني مي‌تابد، نور فلاش به عنوان نور فرعي براي از بين بردن سايه‌هاي ناخوشايند مثل سايه‌هاي زير ابرو و بيني به كار مي‌رود. البته قدرت نور فلاش‌ها محدود است و با فاصله موضوع تا فلاش نسبت معكوس دارد؛ يعني هرچه فاصله عكسبرداري بيشتر شود، شدت نور فلاش تا موضوع كمتر مي‌شود و براي جبران اين نقيصه بايد ديافراگم لنز را بازتر كنيد يا ISO دوربين خود را بالاتر ببريد. هر فلاش داراي يك عدد راهنما «Guide Number»‌است كه در روي بدنه آن يا در كاتالوگ آن ذكر شده است كه از تقسيم آن بر فاصله عكسبرداري عدد ديافراگم به دست مي‌آيد. به عنوان مثال اگر عدد راهنماي فلاش شما 24 باشد و بخواهيد از فاصله ‌3 متري عكس بگيريد، بايد ديافراگم دوربين را روي عدد 8 تنظيم كنيد. البته اين محاسبه تا مادامي كه از 100 ISO استفاده مي‌كنيد معتبر است. معمولاً طرز كار با فلاش‌هاي معمولي كمي وقتگير بوده و نياز به محاسبه دارد به همين دليل فلاش‌هاي خودكار نيز به بازار عرضه شده است. در اين نوع فلاش‌ها از يك چشم الكترونيك استفاده مي‌شود كه نور لازم براي صحنه عكسبرداري را ارزشيابي كرده و متناسب با آن نور مناسب را از خود ساطع مي‌كند كه باعث سرعت عمل در عكاسي مي‌شود. اگر مي‌خواهيد براي دوربين خود فلاش مجزا تهيه كنيد، سعي كنيد كه داراي اين مشخصات باشد:

اولاً داراي چند درجه اتوماتيك باشد، ثانياً قدرت نور دستي «manual» فلاش قابل تغيير باشد و بتوان آن را به صورت نصف، يك‌چهارم و يا يك‌هشتم تقليل داد، ثالثاً فلاش قابليت چرخش به بالا و اطراف را داشته باشد. در هنگام عكاسي با فلاش به نكات زير توجه داشته باشيد:

1- در هنگام استفاده از فلاش سرعت پلك دوربين بايد روي درجه مخصوص فلاش تنظيم شود كه در اكثر دوربين‌ها سرعت يك‌شصتم ثانيه است، در غير اين‌صورت عكس‌هاي گرفته شده به صورت سياه درخواهند آمد.


با استفاده از فلاش در زیر نور خورشید می توان از بوجود آمدن سایه های نا خوشایند زیر ابرو و بینی جلوگیری کرد


2- درصورتي كه فلش دوربين شما قابليت چرخش به اطراف و بالا را داشته باشد براي برطرف كردن سايه مي‌توانيد فلاش را به سقف تابانده و درنتيجه سايه‌ها بر روي زمين افتاده و از كادر عكس خارج مي‌شوند، ضمن اينكه نور غيرمستقيم فلاش نوري نرم و بدون سايه است. البته به علت جذب نور فلاش توسط سقف نحوه محاسبه فاصله عكسبرداري براي تنظيم ديافراگم برابر خواهد بود با: 5/1×فاصله سقف تا سوژه + فاصله فلاش تا سقف

3- درصورتي كه نور فلاش از زير به موضوع بتابد، باعث ايجاد جلوه‌هاي ترسناك خواهد شد. در فيلم‌هاي ترسناك اغلب از اين نوع نورپردازي براي صحنه‌هاي موردنظر استفاده مي‌شود.

4- درصورتي كه نور فلاش از بالا به سوژه بتابد، حالت طبيعي‌تري پيدا مي‌كند، زيرا ما عادت كرده‌ايم كه مردم را درحالي كه نور از بالا به آنها مي‌تابد رؤيت كنيم. نور خورشيد و نور لايه‌هاي سقفي منازل از آن جمله‌اند.


با تاباندن فلاش به سقف می توان از ایجاد سایه در زمینه عکس جلوگیری کرد


5- هميشه استفاده از دو فلاش به طور همزمان بهتر از يكي است، براي اينكه دو فلاش به طور همزمان عمل كنند؛ مي‌توانيد از چشم‌هاي الكترونيك همزمان‌كننده كه داراي قيمت ارزاني است و به زير فلاش نصب مي‌شوند. استفاده كنيد.

بهتر است در اين مواقع از تابش دو نور فلاش مثلثي ترتيب دهيد كه سوژه در رأس آن قرار داشته باشد.

6- تاريك بودن محيط عكاسي باعث باز شدن مردمك چشم شده و در لحظه روشن‌شدن فلاش باعث انعكاس نور قرمز از شبكيه چشم شده كه موجب قرمزي چشم خواهد شد. براي جلوگيري از بروز اين مسئله اولاً سعي كنيد در محيط روشن عكاسي كنيد، ثانياً چنانچه شخص در لحظه عكاسي به طور مستقيم به دوربين نگاه نكند يا اينكه فاصله فلاش عكاسي را از لنز دوربين افزايش دهيم. احتمال بروز لكه قرمز كاهش مي‌يابد.

در فلاش‌هاي جديد درجه‌اي به اين منظور درنظر گرفته شده كه با فعال كردن آن قبل از گرفتن عكس، فلاش به طور خودكار چند بار نور از خود ساطع مي‌كند تا مردمك چشم به آن عادت كرده و مانع از قرمزشدن چشم شود.


هیچ نظری موجود نیست:

ارسال یک نظر